Wachten op Brexit
“Ik kan bijna niet uitdrukken hoe verdrietig ik ervan wordt,” zegt Morna Simpson in Glasgow, Schotland. Twee banen is ze al kwijtgeraakt door de Brexit nog voordat die een feit is. Bedrijven vertrekken. Activiteiten worden uitgesteld. De overheid neemt geen mensen meer aan. Op straat zie ik op grote monitoren bij de bushaltes optimistische advertenties voor EU onderdanen: “Hoe informeer ik me over mijn verblijf in het Verenigd Koninkrijk?” Maar dat weten ze in het Verenigd Koninkrijk zelf ook niet. Niemand weet wat er gaat gebeuren. Het land is on hold.
In Schotland stemde een ruime meerderheid er voor om in de EU te blijven. Tegen de zin van de Schotten wordt het land meegesleept in een project waarvan niemand weet hoe het afloopt. “Wel ironisch als je bedenkt dat nog maar een paar jaar eerder de Schotten tégen onafhankelijkheid stemden omdat ze niet het risico wilden lopen buiten de EU te raken,” zegt Morna Simpson.
Morna’s broer, Gavin, is voor de Brexit gevlucht naar Nederland. Hij kende Nijmegen al, had er eerder gewoond, en is er nu buschauffeur. “Ik hoop dat de Brexit nu in ieder geval zal leiden tot een onafhankelijk Schotland,” vertelt hij. Tegelijkertijd voorziethij grote problemen voor zijn familie. “Vliegen naar Schotland zal wel duurder worden, en ik kan niet meer zomaar ergens anders in Europa gaan wonen.” De ouders van Morna en Gavin hebben een appartement in de Franse stad Perpignan, en ook daar verwachten zeproblemen. “We zijn bang dat we geen ziektekostenverzekering meer kunnen krijgen straks die ons ook in Frankrijk dekt,” legt de bejaarde mevrouw Simpson uit tijdens de zondagochtend koffie in Glasgow.
De radiodocumentaire ‘Wachten op Brexit’ gaat over een Schotse familie die een Europese familie werd, en die nu door de Brexit uit elkaar valt. Journalist Okke Ornstein reisde voor dit verhaal naar Glasgow, en kwam in Nijmegen terecht op een heuse Brexit-bruiloft.
Luister hier.
Steun mijn radio- en podcastwerk met een donatie!